FAMILIEBILLEDER, fortælling 13-19

Kilder til tiden ca. 1900 til nu

Fokus i det følgende materiale ligger på at fremlægge en række meget forskelligartede eksempler på, hvordan det levede og oplevede liv – og den store og den lille historie – tager sig ud og hænger sammen.

Teksterne – inklusive de fiktive – åbner for, at læserne ved selvsyn kan stille skarpt på, hvordan andre mennesker undervejs gennem tilværelsen og gennem historien har arrangeret sig og reageret på naturbetingelsene og på samfundsmæssige og kulturelle forandringer.

De historiske kilder med videre danner sammen med bogens fortællinger, dens righoldige billedstof og dens introduktioner til historisk research og historieskrivning grundlag for at stille en lang række mindre og større opgaver til arbejdet med skrivning i historieundervisningen, se SKRIVEOPGAVER

Det kan i relation til danske forhold være en god ide også at søge kildemateriale på

http://danmarkshistorien.dk/forside/

Vælg selv nogle søgeord – og brug søgemuligheden øverst til højre i skærmbilledet.

Det er også værd at henlede opmærksomheden på, at Københavns Stadsarkiv har opbygget en stor database med erindringer. Adressen er her!:

http://www.kbharkiv.dk/nyheder/erindringer/

Disse ”Københavnernes fortællinger” dækker næsten hele 1900-tallet – og det er muligt at søge selv. De mange søgemuligheder fremgår af stikordsoversigten under selve søgefeltet til venstre i skærmbilledet.

Og hvad angår kvindeforhold i bredeste forstand tilbyder Dansk Kvindesamfunds hjemmeside en god mulighed for at få hjælp til søgning på

http://www.kvinfo.dk/side/1056/

Kildestoffet her dækker især tidsrummet fra midten af 1800-tallet til i dag.

For ekstra engelsksprogede kilder se

https://sourcebooks.fordham.edu/mod/modsbook.asp

Og den direkte vej til det Internet History Sourcebooks materialer om bøsser, lesbiske, biseksuelle og LGBT-personer er samlet på:

https://sourcebooks.fordham.edu/Halsall/pwh/index.asp

Tysksprogede kildetekster og et righoldigt billedstof er tilgængeligt via hovedsiden:

http://germanhistorydocs.ghi-dc.org/index.cfm?language=german

Der er muligheder for både at søge periode- og temaspecifikt.

Bemærk, at kildesamlingen – i kraft af sin mere begrænsede dækning af samtidshistorie lægger op til en mere selvstændig søgning. Der er nok at gå til. Den største udfordring ligger rent faktisk i at udvælge og begrænse.